Alternatywa dla freeganina – pakowarka próżniowa

Czy zastanawialiście się kiedyś ile pieniędzy przejadacie? To ja Wam podpowiem: wcale nie tak dużo. Przeciętny konsument nie wydaje sporo na to co zje, ale na to co kupi. Szaleństwo trwa w najlepsze w okresie świątecznym. Wyrzucamy tyle zmarnowanego jedzenia, że są nawet ludzie, którzy żyją żywiąc się tymi resztkami i odpadami. Nie dlatego, że muszą, tylko dlatego, że chcą.

Nie marnuj jedzenia – pakuj próżniowo

pakowarka próżniowa komorowaIm szkoda tego co zmarnowane i wyrzucone, a co dane jest przez matkę naturę. Jeśli u Ciebie też jedzenie wędruje do kosza, ale daleko Ci do freeganina, kup sobie pakowarkę próżniową do żywności. Albo jedzenie jest nafaszerowane chemią i może stać w lodówce albo poza nią miesiąc, albo jest bez konserwantów i szybko się psuje. Czy wiesz ile możesz zaoszczędzić pakując niezjedzone części próżniowo? Masz ochotę upiec indyka, ale nie zjesz go całego? Upiec rybę, ale dla jednej osoby się nie opłaca? Upiecz dla pięciu, zjedz jedną, a resztę zapakuj. Najlepsze dla standardowych wymagań, według mnie, będzie pakowarka próżniowa komorowa. Ich ceny nie są niskie, ale urządzenie sprosta na pewno Twoim wymaganiom. Szybko przekonasz się jak bardzo opłacał się ten zakup, choć do najtańszych nie należy. Kwota jednak zwraca się po kilku miesiącach. Wiele firm oferuje sprzedaż ratalną. Próżniowo pakowane produkty zachowują swoje wartości odżywcze, estetyczne i są ciągle pod ręką. To inwestycja w zdrowie Twoje, najbliższych i czyste sumienie.

Jest wiele sposobów oszczędzania. Warto je poznać. Ideałem jest gdy wykorzystujemy wszystkie, ale z praktyki wynika, że jest to trudne i zdarza się niewielu z nas. Teraz masz już świadomość i pełną odpowiedzialność – nie marnotraw tego na co wydajesz swoje, zapewne ciężko zarobione, pieniądze. Pomyśl o czymś/kimś więcej niż tylko o sobie, a więcej dostaniesz w zamian.