Liście kolendry – przyprawa idealna

Odpowiednie przyprawy to podstawa każdej kuchni. Bez nich nasze ulubione dania nie smakowały by tak samo, wydawałyby nam się mdłe i niesmaczne. To właśnie dzięki przyprawom każde danie ma swój niepowtarzalny, pyszny smak, który zapamiętamy na długo.

Do czego wykorzystywać liście kolendry?

liść kolendryKolendra jest rośliną, która należy do rodziny selerowatych. Istnieje kilka różnych gatunków kolendry. Ta roślina swoje główne zastosowanie ma przede wszystkim w kuchni. Często wykorzystuje się ją jako przyprawę do różnych dań, ponieważ nadaje im ona ciekawy, nieco egzotyczny posmak. Dlatego często używana jest w kuchni azjatyckiej, która słynie z nieprzeciętnego, często nieznanego w Europie, smaku. Nie da się wręcz wyobrazić sobie curry bez liścia kolendry. A niemal każdy kocha zjeść czasem dobre, aromatyczne curry. Liść kolendry zwykle jest suszony i wykorzystywany właśnie w takiej formie w wielu daniach. Czasem jednak można też wykorzystać świeżą kolendrę, nada ona głębszego smaku naszemu posiłkowi. Owoce kolendry również mają zastosowanie w kuchni. Są one zwykle suszone i mielone na proszek, również używane jako przyprawa. Mało kto jednak wie o innych, zdrowotnych właściwościach kolendry. Mianowicie różne napary z kolendry są świetne na niestrawność czy zatrucie pokarmowe. Kolendra ma bowiem działanie bakteriobójcze. Ta roślina może też pomóc obniżyć poziom cholesterolu w organizmie, poziom cukru oraz ciśnienie. Dlatego właśnie warto czasem pić pyszny napar z liści kolendry, bo nie ma nic ważniejszego niż nasze zdrowie.

Jak zatem można zauważyć, kolendra ma wiele różnych zastosowań i jest to naprawdę wyjątkowa roślina. Sami zdecydujemy w jaki sposób dokładnie chcemy jej użyć. Najważniejsze jest jednak to, aby do przygotowania każdego dania i napoju z udziałem kolendry, włożyć całe swoje serce i dobrze się bawić.