Najlepszy przepis na danie fish and chips

Danie fish & chips jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Może być to zarówno elegancko podane danie w dobrej restauracji, jak i zawinięte w papier i jedzone na wynos. Możemy również przygotować sobie takie danie we własnym domu i wcale nie będzie ono bardzo skomplikowane. Lista składników nie jest bardzo długa, jednak warto zawczasu przygotować składniki. Czego potrzebujemy, aby zrobić fish & chips w domowym zaciszu?

Przygotowujemy fish and chips w domu

przepis na fish and chipsDo przygotowania potrzebujemy dwa duże kawałki ryby, które zostaną podzielone na mniejsze kawałki do panierowania. W Wielkiej Brytanii jest to zazwyczaj dorsz albo łupacz. Oprócz tego potrzebujemy zimnego piwa, kurkumy, mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz oleju rzepakowego do smażenia. Do przygotowania frytek potrzebujemy natomiast ziemniaków, oleju i soli do smaku. Dodatkiem może być sos tatarski z majonezu, posiekanych ogórków konserwowych, kaparów, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Jeżeli interesuje nas prosty przepis na fish and chips będzie idealnym daniem. Rybę wystarczy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie solimy i pieprzymy, w misce mieszamy składniki na panierkę i panierujemy rybę w cieście. Smażymy i na tym samym oleju możemy usmażyć frytki. Przygotowanie sosu jest najłatwiejsze, gdyż wymaga wymieszania składników i doprawienia do smaku solą i pieprzem.

Efektem przygotowania takiego posiłku jest zestaw niemal jak w Wielkiej Brytanii. Osoby, które lubią dodatkowe smaki mogą podać fish and chips z dodatkiem puree z zielonego groszku. Dodatkowo można polać rybę i frytki malt vinegar, czyli octem słodowym. Przygotowanie takiego posiłku nie jest ani problematyczne, ani czasochłonne, a sam smak jest w pełni zadowalający. Dzięki temu możemy się poczuć przez moment jak w Wielkiej Brytanii.