Smaczne ciasta bezglutenowe

Każda gospodyni domowa potrafi upiec ciasto, babeczki na specjalne okazje, które smakują całej rodzinie. Najczęściej do ich wypieków używana jest klasyczna mąka pszenna, która zawiera gluten ułatwiający formowanie ciasta.

Z czego jest zrobione ciasto bezglutenowe?

ciasta bezglutenoweOsoby zdrowe, nie cierpiące na żadne nietolerancje pokarmowe, mogą bez obaw jeść niemalże wszystko. To znacznie ułatwia gotowanie, bo sięgamy po to, co jest zalecane w przepisie do wykonania konkretnego dania, czy deseru. Jednak osoby z celiakią, muszą unikać glutenu, a więc wszystkich produktów, w których się znajduje mąka pszenna, żytnia, czy owsiana. Chcąc wykonać jakiś wypiek, trzeba szukać przepisu na ciasta bezglutenowe, lub samemu eksperymentować z różnymi rodzajami mąk. Na szczęście w sklepach znajdziemy sporo rodzajów mąk bezglutenowych, które świetnie si,ę nadają jako zamienniki pszennej mąki. Ciasto przygotowane z mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, czy kokosowe, z pewnością będzie równie smaczne, co klasyczne pszenne ciasto. Wypieki bezglutenowe często są bardziej kruche i delikatne, ponieważ gluten powoduje, że ciasto ma postać gęstego kleju, dzięki czemu łatwo je wyrobić. W ciastach bezglutenowych trzeba mieszać różne rodzaje mąk, albo dodawać więcej płynnych składników w formie  jajek, lub banana. Wystarczy wprowadzić kilka zmian w przepisie, aby ciasto wyszło i było smaczne. Gluten też odpowiada za to, iż ciasto jest pulchne, dlatego do mąk bezglutenowych trzeba dodać proszek do pieczenia, lub sodę.

W naszym kraju coraz więcej powstaje cukierni i piekarni, które oferują swoim klientom wypieki bez użycia pszenicy. Jest to duże ułatwienie dla osób będących na diecie bezglutenowej, bo mogą sobie kupować gotowe produkty bez obawy o swój stan zdrowia.