Każda gospodyni domowa potrafi upiec ciasto, babeczki na specjalne okazje, które smakują całej rodzinie. Najczęściej do ich wypieków używana jest klasyczna mąka pszenna, która zawiera gluten ułatwiający formowanie ciasta.
Z czego jest zrobione ciasto bezglutenowe?
Osoby zdrowe, nie cierpiące na żadne nietolerancje pokarmowe, mogą bez obaw jeść niemalże wszystko. To znacznie ułatwia gotowanie, bo sięgamy po to, co jest zalecane w przepisie do wykonania konkretnego dania, czy deseru. Jednak osoby z celiakią, muszą unikać glutenu, a więc wszystkich produktów, w których się znajduje mąka pszenna, żytnia, czy owsiana. Chcąc wykonać jakiś wypiek, trzeba szukać przepisu na ciasta bezglutenowe, lub samemu eksperymentować z różnymi rodzajami mąk. Na szczęście w sklepach znajdziemy sporo rodzajów mąk bezglutenowych, które świetnie si,ę nadają jako zamienniki pszennej mąki. Ciasto przygotowane z mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, czy kokosowe, z pewnością będzie równie smaczne, co klasyczne pszenne ciasto. Wypieki bezglutenowe często są bardziej kruche i delikatne, ponieważ gluten powoduje, że ciasto ma postać gęstego kleju, dzięki czemu łatwo je wyrobić. W ciastach bezglutenowych trzeba mieszać różne rodzaje mąk, albo dodawać więcej płynnych składników w formie jajek, lub banana. Wystarczy wprowadzić kilka zmian w przepisie, aby ciasto wyszło i było smaczne. Gluten też odpowiada za to, iż ciasto jest pulchne, dlatego do mąk bezglutenowych trzeba dodać proszek do pieczenia, lub sodę.
W naszym kraju coraz więcej powstaje cukierni i piekarni, które oferują swoim klientom wypieki bez użycia pszenicy. Jest to duże ułatwienie dla osób będących na diecie bezglutenowej, bo mogą sobie kupować gotowe produkty bez obawy o swój stan zdrowia.