Zdrowa pasta sezamowa

 

Każdy kto lubi gotować i często eksperymentuje w kuchni, z pewnością zna pastę Tahini, która jest szczególnie popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Poza walorami smakowymi, posiada sporo wartości odżywczych oraz witamin i minerałów.

Z czego się robi pastę Tahini?

pasta sezamowa tahiniJuż od paru lat panuje moda na zdrowe odżywianie, które wyklucza produkty przetworzone i popularne fast foody. Coraz częściej sięgamy produkty ze sklepów ze zdrową żywnością, gdzie między innymi znajdziemy przeróżne pasty i kremy. Jednym z najpopularniejszych produktów jest popularna pasta sezamowa Tahini, która podbiła serca osób lubiących kuchnię wschodnią. Jest to pasta na bazie nasion sezamu, która w zależności od ich rodzaju, może lekko orzechowy słodki lub gorzki smak. Między innymi jest podstawowym składnikiem humusu, którym się zajada wiele osób, ale równie dobre stanowi składnik wielu orientalnych dań. Pastę sezamową możemy kupić albo samodzielnie przygotować w domu. Wystarczy lekko uprażyć na patelni ziarna sezamu, aby wydobyć z nich intensywny aromat i zmielić w mikserze lub blenderze na gładką masę. Może to zająć trochę czasu, ale efekt będzie zadowalający. Tak przygotowaną pastę można przechowywać w słoiku w lodówce przez około miesiąc czasu. Jeżeli jednak zdecydujemy się na jej zakup, należy uważnie czytać etykiety, ponieważ niektórzy producenci dodają do pasty olej, którego w oryginalnej wersji nie powinno być. Przeważnie za słoiczek pasty sezamowej Tahini trzeba zapłacić około dwadzieścia – dwadzieścia pięć złotych.

Orientalne dania mają wyjątkowy smak i aromat, ponieważ stosuje się do nich odpowiednie przyprawy i składniki. Poza imbirem, kurkumą i curry, istotna jest pasta sezamowa. Równie dobrze można ją dodawać do porannej owsianki, smoothie cy koktajlu.