Zdrowe ciastka jaglane

Świadome odżywianie przede wszystkim zakłada unikanie szkodliwych produktów i stosowanie się do zaleceń piramidy żywienia. Wiąże się to przede wszystkim z ograniczeniem lub nawet wykluczeniem słodyczy, które są główną przyczyną otyłości.

Czy ciastka jaglane są zdrowe?

bezglutenowe ciasteczka jaglaneMówiąc zdrowe słodycze mamy przede wszystkim na myśli przygotowane w domu produkty, które są wolne od słodzików, barwników, syropu glukowozowo – fruktozowego czy spulchniaczy, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Obecnie coraz częściej takie produkty można spotkać w cukierniach, ponieważ znacznie wzrósł na nie popyt. Jednymi z lepszych są bezglutenowe ciasteczka jaglane, które mogą być wykonane z mąką pszenną lub bez niej. Przed wszystkim jest to zdrowa propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, ale także dla tych, którzy pragnął się zdrowo odżywiać. Ich głównym składnikiem jest mąka jaglana, którą uzyskuje się przez zmielenie prosa. Jest ona cennym źródłem witamin i minerałów, które są nam niezbędne do codziennego funkcjonowania. Ciastka jaglane są przygotowane w głównej mierze z mąki jaglanej, jajek, masła oraz dodatków smakowych takich jak wiórki kokosowe, orzechy, suszone owoce czy sezam. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, zatem każdy może je samodzielnie przygotować w domu. Ich kaloryczność jest znacznie mniejsza niż klasycznych kruchych ciastek, ponieważ nie zawierają cukru. Zamiast niego mogą zawierać nieco miodu lub ksylitolu będącego znacznie zdrowszym cukrem brzozowym. Z pewnością zasmakują dzieciom.

Ciastka jaglane po upieczeniu i ostygnięciu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby na długo pozostały świeże i kruche. Jeżeli chcemy, aby były bardziej miękkie, to można do nich dodać nieco banana rozgniecionego widelcem.